Itt élsz? Beszéljünk magyarul!

Beszéljünk magyarul? De minek?

És tényleg. Miért is érdemes megtanulni magyarul? „Angolul úgyis megértetem magam. Egyáltalán, hányan beszélik a világon? Különben is rettenetesen nehéz.” Szóval megannyi érv a nem-tanulás mellett. Úgy tűnik ez az egyszerűbb megoldás, és sokan jól élnek így is külföldiként itt Magyarországon gyakorlatilag a magyar nyelv bármilyen ismerete nélkül. Persze a picit és jól értek/beszélek között vannak fokozatok, de nem kevesen választják a teljes nyelvi szüzesség állapotát azok közül is, akik évekre, vagyis hosszú távra tervezik itteni életüket.  Nézzük csak, miért is érdemes energiát fektetni ennek a ritka, nehéz és kevesek által beszélt nyelvnek az elsajátításába!

 

Nézzük, meddig vagy itt

Amikor valaki rövid távra rendezkedik be, akkor joggal merül fel a kérdés – megéri vagy sem. Vagyis az idő, energia, amit ennek a nem könnyű nyelvnek a megtanulása jelent. Persze az nagyon viszonylagos, mit tekintünk rövid távnak. Mert az expatok életében ez 1-2 évnél kezdődik, ami lehet akár sok vagy kevés is. Ám az élet hozhat bármit, ami azt jelenti, hogy ki tudja, a valóságban meddig és hogyan marad az ember ott, ahová példának okáért tervei szerint erre a rövid 1-2 évre érkezett. Szóval vegyük alapvetésnek, hogy az életben bármikor bármi történhet a terveinktől függetlenül is, és akkor nem ér minket annyi meglepetés. Vagy mégis.

 

Motiváció

Természetes, hogy akkor fektetünk energiát a változásba, jelesül ebben az esetben a magyar nyelv megtanulásába, ha van megfelelő motivációnk. Ez mindenkinél más és más, hiszen mindannyian mások vagyunk. Ennek ellenére a hasonló élethelyzetekben élőknél hasonló motivációs tényezők, hasonló fájdalompontok jelennek meg, s most ezekből válogatunk össze egy párat.

Mikor én kiköltöztem Prágába a családommal akkori hitem szerint 3 évre (lett belőle 5), akkor az én egyik fontos motivációm az volt, hogy odavoltam Hrabal és Paral műveinél, és szerettem volna azokat eredetiben olvasni. S így, mikor már a második héten elmentem a Károly Egyetemre, hogy beiratkozzak egy külföldiek számára tartott cseh nyelvtanfolyamra, még fogalmam sem volt róla, hogy ez az én egyedi motivációm mennyi hasznot is hajt majd, mikor belecsöppenek a külföldön élő feleségek, szülők, majd dolgozó nők helyzetében megjelenő problémákba.

De kezdjük az elején!

 

Mindenhol otthon

A beilleszkedés egy másik kultúrába sehol sem egyszerű. Az ember maga mögött hagyja a jól bejáratott szokásokat, embereket, akik egy adott helyzetben részesei az életének, segítenek egyes problémák megoldásában, akikkel együtt lehet örülni, és értik a gondolataidat és humorodat. Eltűnnek az egyértelmű utalások, amik a saját kultúrádban mindenki számára érthetőek, és hamar rájössz, hogy az egyetemesnek mondott angol nyelv is kultúránként és országonként változik, kezdve a kiejtéstől, a szórendig és nem utolsó sorban a mondatok mögött rejtőző kulturális hagyományokig, amikkel mindenképpen találkozol.

Nem, szó sincs róla, hogy azt állítanám, hogy Magyarországon a magyar nyelv nélkül nem fogsz boldogulni. Természetesen fogsz. A kérdés, hogy az itt töltött időszakot, az itteni életedet mennyire fogod megélni komfortosan, otthon érezve magad egy új kultúrában, ismeretekkel és lélekben gazdagodva. Mert akár tetszik akár nem, a nyelv ismerete segíti a beilleszkedést, a nemzet kultúrájának megértését, a barátkozást és egyáltalán a mindenféle kommunikációt.

Azt említsük meg külön, hogy mint minden nemzet, s a kis nemzetek kiváltképp, nagyon örülünk neki, ha valaki beszéli a nyelvünket, még akkor is, ha azt töri, vagy eleinte csak egy-két kifejezést tanul meg.

Talán hallottál már róla, hogy Iain Lindsay magyarországi brit nagykövet, aki ideérkezése óta tanul magyarul, minden évben a Magyar Költészet Napja[1] alkalmából elmondja videó üzenetben egy magyar kötő versét, amivel minden alkalommal nagy sikert arat megmelengetve a magyar hallgatók/nézők szívét. Az alábbi videóban Juhász Gyula[2]: Milyen volt szőkesége című versét mondja el:

https://www.youtube.com/watch?v=Oe7XET9XLU4

Persze ennél vannak praktikusabb érveim is. 😊

 

Légy önálló, ha akarsz …

Megmondom őszintén, én nagyon nem szeretem, ha másra vagyok utalva.

Márpedig bárhova megérkezel azzal a szándékkal, hogy dolgozni, lakni, élni fogsz, azonnal elkezdődik az ügyintézés, aminek sosincs vége. No nem azért, mert Magyarország egy különlegesen bürokratikus ország – szerintem ebből a szempontból közepesen macerás, – hanem mert ügyintézni mindig van mit. Az elején természetesen keresel a hivatalokban valakit, akit beszél angolul vagy a Te nyelveden, esetleg megkérsz vagy megfizetsz valakit, hogy tolmácsoljon, és segítsen eligazodni. De meddig? Szóval, ha szeretnél egyedül, felnőtt emberként működni, ahhoz elengedhetetlen, hogy megtanulj valamennyire magyarul.

A hétköznapok. Gondolom szoktál vásárolni, elmész a postára az ajánlott leveledért, a szomszéd megpróbál szóba elegyedni veled a liftben, orvosra van szükséged, és még sorolhatnám azokat a hétköznapi helyzeteket, ahol magyarul egyszerűbb lenne beszélned. Nem, semmi sem lehetetlen, de nem beszél mindenki angolul ebben az országban. Ezért, ha közbe iktatsz egy tolmácsot, vagy mutogatsz, és emiatt nem értitek meg jól egymást, akkor éppen a nyelvtudás hiányának áldozata vagy.

 

Mi van a családdal és a gyerekekkel?

Beszéljünk arról, mi a helyzet, ha gyereked van, aki magyar óvodába vagy iskolába jár. Ő egészen biztosan gyorsan vagy majdnem gyorsan elkezd beszélni magyarul. Lesznek barátai, akikkel ugyancsak magyarul fog beszélni. Tényleg ki akarsz maradni az élete egy részéből? Tényleg nem fogod érteni, miről beszélgetnek a nálad vendégségben lévő gyerekek? Nem akarsz beszélni az óvónőkkel, tanítókkal és tanárokkal?  Az alapján fogsz orvost választani, hogy beszél-e angolul, s nem az alapján, hogy ki a legjobb specialista? Felveszed a telefont, és nem érted, mit akarnak? Vagy honnan tudod meg a helyi híreket? S még megannyi csip-csup hétköznapi történet, ami megnehezíti az életedet.

(S akkor azt még csak meg sem említettük, mikor a testvérek olyan nyelven beszélnek egymást közt, amit a szülők nem értenek.)

Én nagyon fontosnak tartottam mindig, hogy megismerjem a fiaim barátait, mert akkor éreztem magam biztonságban. Kamaszkorban ez különösen fontos lehet. Ha Te is ilyen típus vagy, akkor jobb, ha megtanulsz magyarul.

Nem biztos, hogy a legjobb megoldás, ha angol vagy orosz nyelvű iskolába járnak a gyerekek, és közben nincsenek olyan közösségben, ahol magyarul is megtanulhatnak. Különösen így van ez akkor, ha hosszú távon éltek itt. Hogyan ismerje meg a gyerek azt a kultúrát, amiben él? Miért korlátozza őt a nyelv abban, hogy művelődjön, szórakozzon, párt válasszon? Hogy ez a 21. században nem gond, mert mindenki beszél angolul? Igenis meg nemis. Minden egyes nyelv új lehetőség arra, hogy kinyíljon a világ, hogy új szempontokat, új gondolatokat fedezzünk fel, hogy a saját határainkat tágítsuk. Miért is fosztanánk meg gyerekeinket ettől a lehetőségtől? Ajándékozzuk meg őket egy nyelvvel és egy kultúrával.

5 évig éltem Prágában, és tanúja voltam annak, hogy milyen sokan nem tanultak meg csehül a magyar kiküldöttek közül. Leginkább a nők voltak azok, akik nem beszélték a nyelvet, így teljesen kimaradtak a gyerekeik életének bizonyos részéből. Emellett szinte csak a magyar kolónia tagjaival tartották a kapcsolatot, és ezzel mintegy bezárták magukat egy maguk kreálta fal mögé.

 

Te csak légy kíváncsi!

A kíváncsiság áldás. Légy kíváncsi, és már más motivációt nem is kell keresned a nyelvtanuláshoz. Ha meg akarod ismerni az országot, ahol élsz, ha szeretnéd megérteni az embereket, akik körül vesznek, akkor a legjobb úton jársz, ha elkezded beszélni a nyelvüket. Ha megismerkedsz a nyelv zeneiségével, ha megérzed a ritmusát, érezni fogod az emberek lelkületét is.

Ne akadályozd a saját fejlődésedet! Minden újabb nyelv új kihívás az agyunk számára. A tanulás karbantartja a gondolkodásunkat, nyitottabbak maradunk az új dolgokra. Ráadásul a magyar nyelv logikája teljesen más, mint az oroszé. Emiatt a nyelvvel együtt az agyad újabb területeit is elkezded használni, ami növeli a kreativitást, fejleszti a mentális képességeinket és edzésben tartja az agyunkat.

Ha ki tudod fejezni a gondolataidat és érzéseidet egy másik nyelven a sajátod mellett, azzal Te leszel gazdagabb. Ne foszd meg magad attól a lehetőségtől és örömtől, hogy belülről megélj és megismerj egy másik kultúrát, és ne hosszútávú turistaként éld az életed ebben az országban.

 

Kapcsolatok

Külön fejezetet kéne szentelni a párkapcsolatoknak, ahol a partnerek vagy egy harmadik közvetítő nyelvet használnak, vagy egyikük nyelvét. Én hiszek abban, hogy a másik nyelvének megismerése a másik ember megismerését is segíti, s jelzi, hogy fontos nekem az, aki vagy, szeretnélek minél jobban megérteni.

Természetes, hogy akár a munkahelyeden vagy bármilyen más közösségben, ahol magyarokkal találkozol és működsz együtt, egyszerűbbé és nyitottabbá válik a kommunikáció, ha kiderül, hogy beszélsz vagy tanulsz magyarul.

 

Minden nyelv ajándék

 Miért is tanulj meg magyarul? Ha a fenti érvek egyikét sem tartod kielégítőnek, akkor tanulj egyszerűen jókedvedben! Ajándékozd meg magad egy új tudással, egy új nyelvvel, egy új nézőponttal. Élvezd belülről és a bennfentesség érzésével a magyar kultúrát, szerezz új barátokat és ne foszd meg magad ettől a lehetőségtől.

Ugyan miért is ne tanulnál egy olyan csodás nyelvet, melyen ilyen csodás népdalokat énekelhetsz:

https://www.youtube.com/watch?v=AaM605kP3tU

 Görög Mása

Nem értesz egyet? Vagy igen? Szuper!

Mindkettő azt jelenti, hogy végig olvastad, és elgondolkodtál rajta. A döntés a TE kezedben van. 😊

Érezd jól magad nálunk!

Fordulj hozzánk bizalommal: http://expatcoachingbud.com/

[1] Minden évben április 11.

[2]Magyar költő

Hozzászólások

Szóljon hozzá Ön is!