Mondj másról rosszat, és belebuksz

Nemrég arra adtam a fejem, hogy csatlakoztam egy üzleti klubhoz. Soha még nem tettem ilyet, de most úgy döntöttem, bizalmat szavazok nekik. Döntöttem, és úgy gondoltam, hogy jól. Persze, hogy ez így van-e, az majd pár hónap múlva derül ki. Most mindenesetre meghoztam döntést.

Nem sokkal ezután csörög a telefonom.

– Üdvözlöm, láttam Önöket a klub friss csatlakozói között. Nagy szükségünk lenne a szolgáltatásikra, – lelkendezik egy női hang.

Hű, ez remek, – gondolám, és kérem, küldjön valamit magukról, hogy felkészülhessek a találkozónkra.

Készséges, lelkes, hamarosan érkezik is az anyag. Egy másik üzleti klub anyaga. Hogy lépnék már be oda is. Megnézem a honlapjukat. Tekintélyes partnerlista, katasztrofális honlap. De semmi gond. Nem ez a lényeg.

Hívom is vissza a hölgyet, mondám néki, hogy köszönöm a tájékoztatót, de mi éppen most léptünk be abba a klubba, ahol ő is megtalált engem. Most tanuljuk a klubozást, tapasztalunk, és egyelőre nem tervezzük megduplázni az erre fordított időt, pénzt, energiát.

– Hát értem én, – mondja nagyon kedvesen, – de azért ugye nem minden klub egyforma. Nem akarok semmi rosszat mondani, de biztos majd maga is megtapasztalja, – sejtelmes hallgatás.

– De hát látom a honlapjukra kitett képekről, hogy jóban vannak a másik cég vezetőivel. Ezek szerint Önök is tagjai a másik szervezetnek vagy együttműködnek velük. Hogy is van ez? – értetlenkedem.

– Igen, valamikor együttműködtünk… Szóval nem biztos, hogy minden klub egyforma, érdemes lenne ezt végiggondolnia, – folytatja. – Nem biztos, hogy egy rossz tapasztalat mindenkire érvényes.

– Nekem még semmilyen tapasztalatom nincs. Egy félév múlva majd lesz. Beszéljünk akkor! – zárnám le a beszélgetést, mielőtt kezdeném nagyon rosszul érzeni magam.

– Rendben van. Akkor majd jelentkezzen, ha úgy látja, hogy térjünk vissza az ajánlatunkra, és ha mi is úgy látjuk, hogy még szeretnénk együttműködni Önökkel, – zárja le sértődötten.

Mily remek végszó! Eddig abszolút különleges és egyedi volt a szolgáltatásunk, amelyre nagy szükségük volt a hölgy partnereinek. Most hirtelen már nem vagyunk annyira vágyottak, sőt, amiért nem ugrottunk azonnal, már lehet, hogy később nem is kellünk.

Az már csak hab a tortán, hogy a másik társasságról, – amelynek by the way az adatbázisát ügyfélszerzésre használja, – még elcsöpögtet pár rossz gondolatot, meg hogy majd jól megtapasztalom magam is…

Mikor letettem a telefont, legszívesebben kimostam volna a fülemből azt a sok mérget, az agyamba csúsztatott alattomos kételyt, a lelkembe ágyazott szorongató érzést, mellyel nemcsak hogy megkérdőjelezte a döntésem helyességét, de még az én értékemet is azzal tette egyenlővé, hogy hajlandó vagyok-e átcsoportosulni hozzájuk, avagy sem.

„Ha nem kellek, hát Te sem kellesz. Én ugyan nem fogok érted harcolni, nem akarlak meggyőzni, mert energiát nem fektetek a kapcsolatunkba. Csak mérget és kételyt szórok.” – értelmeztem én az üzenetet, és megkönnyebbültem.

Megkönnyebbültem, mert mikor a belém plántált rossz érzés a tetőfokára hágott, akkor világosodott meg bennem a helyzet totális abszurditása. No meg az, hogy milyen jó, hogy itt biztosan nem fogok elkövetni semmilyen tévedést, mert ezek után akkor sem szeretnék velük csoportosulni, ha fizetnének érte.

Mert azzal, hogy megkérdőjelezik a döntéseimet, rosszat sejtetnek azokról, akikkel éppen elkezdtem együttműködni, ráadásul engem is leminősítenek, mert önálló döntéseket hozok, gyakorlatilag saját hitelességüket kérdőjelezik meg.

Szóval semmiképpen nem fogok együtt dolgozni olyan emberekkel vagy cégekkel, akik azzal akarnak megnyerni, hogy másokról rosszat mondanak.

Engedtessék meg nekem megszerezni a saját tapasztalataimat, meghozni a saját tapasztalataim és ismereteim alapján a döntéseimet, és ne adj’ Isten! hibázni is engedtessék meg nekem anélkül, hogy valaki megpróbálna a félelmeimre apellálva manipulálni. Mert ezzel nem lesz szimpatikusabb, ráadásul még a cége hitelét is aláássa.

Sokkal jobban jártunk volna mindketten, ha sok sikert és jó tapasztalatokat kíván nekem. Akkor lett volna esélyünk folytatni ezt a kapcsolatot. Így nincs.

Legyen szép napod!

Szeretettel, Görög Mása

Hozzászólások

Szóljon hozzá Ön is!